Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Повече информация тук

Препоръчителни настройки в режим на охлаждане и отопление на климатика

Публикувано от sneji 02.10.2018 11 Коментари Климатици,

След студеното лято и слънчевата есен идва колебанието кога и на каква настроика да включим климатика. На каква температура да е? Кога да мине от топло на студено? Какво трябва да се направи преди това? Профилактиката кога точно се правеше? Ей такива неща. 

Ние получаваме тези въпроси ежедневно, за това решихме да споделим няколко от съветите на нашите специалисти за това как да направим прехода между сезоните по-плавен.

 

 

Много хора не харесват климатиците, заради това, че през лятото има опасност да настинеш, което е безспорен факт, който за съжаление е породен от грешните настройки в режим на охлаждане. Но преди да преминем към това, ето няколко основни неща, които трябва да знаете за режима на:

 

Отопление:

 • Когато климатикът е в режим на отопление първото и основно правило е да не го изключвате. Инверторната технология работи на принципа на разпределение на мощността, само тогава, когато е нужна. Ако го изключите това, което ще се получи е, че ще е необходима много повече енергия, за да може да компенсира получилата се температурна разлика. За това е по-добре да го оставите включен, така той ще поддържа зададената температура на ниски обороти и ще изразходва по-малко електроенергия. Ако не искате климатика да работи, но зимата все още не е свършила и може отново да стане студено, Ви препоръчваме да намалите температурата под тази в стаята без да изключвате климатика. Така ако Ви стане студено просто вдигнете градусите и компресорът ще се включи, преди това климатикът ще работи поддържащо и ще консумира енергия по-малка от една крушка. Този начин на употреба може да Ви спести над 30% електричество. 
 • Правилната настройка за зимния период е межди 23 и 25 градуса, като когато не сте в помещението е приета норма от 5 градуса надолу за поддържане на тепературата. Така когато се приберете температурната разлика няма да е голяма и ще изразходвате най-малко електроенергия. Което прави отоплението с климатик едно от най-евтините. Не включвайте климатика на 30 градуса, така той ще работи непрекъснато и ще консумира много енергия, а това ще се отрази в сметките ви за ток. 
 • Климатичните технологии напраднаха много през последните години и може да сте спокойни, че климатикът Ви няма да духа на пълна мощност, когато сте го оставили на 18 градуса. Повече за принципите на работа на инверторната технология може да видите тук. 
 • Настройката на вентилатора трябва да е автоматична! Като нощем винаги го оставяйте включен на „нощен режим“.
 • Друга препоръчителна настройка е свързана с това да направите така, че въздушната струя да върви надолу, така при движението на въздуха равномерно ще се затопля цялата стая.
 • През зимата има външен конденз, водата се събира и изтича по тръба от външното тяло на климатика
 • Най-доброто решение за справяне с външния конденз е поставянето на ваничка, така водата ще се събира в нея и ще се отвежда във водосточната тръба. Задължително трябва да премахнете кондензната тръба от дъното на климатика през зимата, за да може водата да изтича от него. В противен случай дъното може да замръзне и да се стигне до повреда на климатика. Повече за това, защо е необходима ваничка и за замръзването през зимата вижте тук. 

 

 

Какво да направите между отоплителния сезон и сезона за охлаждане:

 

 

Охлаждане:

 • Има една доста грешна тенденция, при която хората поддържат много ниска температура в стаята през лятото, за да им е по-студено. Това може да е опасно за здравето и да доведе до настинка или мускулни схващания. Препоръчителните температури за лятото в режим на охлаждане са между 25 и 26 градуса. Не трябва да има резки температурни разлики между външната и вътрешната температува, това може да е особено опасно за хората със сърдечни заболявания. 
 • Не си мислете, че 24 градуса в режим на отопление са равни на 24 градуса в режим на охлаждане. Това е много често срещана заблуда, която кара хората масово да настройват климатиците си през лятото на екстремни температури като 19-20 градуса.
 • При режимитe за охлаждане отново е добре да използвате "нощен режим" на работа през ноща.
 • Когато климатикът е в режим на охлаждане струята на въздуха трябва да е настроена в посока към тавана. Така цикълът на студения въздух ще следва естесвеното движение на въздуха- от топъл на тавана към студен на пода.
 • Вентилаторът трябва да е настроен на автоматичен режим.
 • Използвайте режима „не съм си вкъщи“, когато излизате от дома, за да пестите електричество.
 • През лятото има вътрешен конденз, водата се събира във вътрешното тяло и се извежда навън през кондензната тръба. Препоръчително е поставянето на ваничка, за да не се стича водата на улицата или върху климатика на съседа. 

 

Съвети:

Понякога може да се появи неприятна миризна, когато климатикът е в режим на охлаждане и често се изключва. Лошата миризма се получава в повечето климатици през лятото, когато работят в режим на "студено". Тази миризма е следствие от остатъчната влага във вътрешното тяло, когато климатикът се изключва след режим на охлаждане. Тази влага благоприятства за образуването на мухъл и плесени във вътрешното тяло и следствието е лоша миризма идваща от климатика при последващо включване. Има модели климатици, които могат да отстранят причината за образуването на мухъл и плесени, чрез функцията за самопочистване. А за тези, които не притежават тази функция е най-добре редовно да почистват филтрите и поне два пъти в годината през пролетта и през есента да им бъде правена профилактика, като най-добре тя да бъде извършвана от специалисти. 

 

Климатикът духа студено при включване в режим на отопление?

- Това не е проблем и се случва, когато моделът няма тъй нареченият "топъл старт", необходими са около 5-10 мин. компресорът да загрее и климатикът Ви да започне да духа топло. 

Повече за работата на климатика може да видите тук. Полезни съвети за правилна експоатация. 

 

Ако все още си нямате климатик за летните горещини и за студените зимни дни, вижте нашите промоционални предложения тук!

11 Коментари

Стовн:
23.06.2017, 23:12:59
Отговори

Благодаря за съветите!

Vimax.bg:
02.10.2018, 11:50:08

И ние Ви балгодарим!

Stoqn:
23.06.2017, 23:16:24, Blagodarq za sy
Отговори

Blagodarq za savetite!

Vimax.bg:
02.10.2018, 11:49:49

Благодарим Ви!

BGR:
23.08.2017, 15:23:10, BGR
Отговори

Здравейте! Искам да Ви поздравя за статията. Съдържа много полезна информация, която може да помогне на много хора! :)

Vimax.bg:
02.10.2018, 11:49:26

Благодарим Ви, радваме се, че е полезно за вас.

Искрен:
15.04.2018, 09:27:06
Отговори

Благодаря за споделените съвети. Това ще е много полезно за мен. Радвам се, че съм ваш клиент.

Vimax.bg:
23.04.2018, 15:50:57

И ние Ви, благодарим. Радваме се, че статията е била полезна за вас. Поздрави, екипът на vimax.bg

Боби:
15.11.2018, 09:10:10, София
Отговори

Здравейте, има ли смисъл да се включва функцията "ECO"

Vimax.bg:
19.11.2018, 16:31:04

Здравейте, да има, има разлика в консумацията на електричество. Може да го използвате, когато не сте си у дома. Поздрави, екипът на vimax.bg

Християн:
18.11.2018, 18:25:35, Враца
Отговори

Здравейте, Удачно ли е, да оставям климатика на режим охлаждане на възможно най - ниската температура в този режим през зимните месеци, когато не съм си вкъщи, като по този начин да предотвратя замръзването на външното тяло??? Благодаря предварително, марката на климатика е Gree мисля че е инверторен?

Vimax.bg:
20.11.2018, 09:47:21

Здравейте, не, не е. Когато не сте си у дома за по-дълго време оставяйте климатика в режим на отопление, с включен еко режим или режим "отсъствие от вкъщи" или ако вашия климатик има режим за отопление при температура от 10 градуса може да включите него. В никакв случай не пускайте климатика в режим на охлаждане през зимата. Задайте минимална температура в режим на отопление. Така климатикът няма да работи постоянно. Може да ни кажете точен модел, за да Ви консултираме по детайлно. Поздрави, екипът на vimax.bg

И. Тодорова:
20.11.2018, 01:47:21, Казанлък
Отговори

Здравейте, преди 2 седмици ми монтираха климатик Panasonic 12BTA, но забелязвам, че настроен на 22-24 градуса / режим отопление / не спира да духа. Въздухът е хладен и не може да затопли достатъчно стаята, която е около 26 кв. м. с изолация и сменена дограма. Случи се 2 пъти да се саморазмразява при температура навън около 12-14 градуса. На работното ми място климатикът е същия, но духа много по-топъл въздух при зададени еднакви параметри на работа. Трябва ли да се обаждам на сервиз?

Vimax.bg:
20.11.2018, 09:54:47

Здравейте, най-добре е да се направи проверка от наш екип. Може да запазите час за посещение директно в сайта ни --> https://vimax.bg/serviz-za-klimatici Поздрави, екипът на vimax.bg

димитър стоилов:
20.11.2018, 14:10:40, добрич
Отговори

здравейте,климатик осака не работи на режим топло,външното тяло работи,има фреон вътрешното не работи

Vimax.bg:
20.11.2018, 16:08:29

Здравейте, ако климатикът Ви все още е в гаранция се обърнете към сервиза посочен на гаранционната Ви карта. Ако не е в гаранция може да запазите час за нашия сервизен център --> https://vimax.bg/serviz-za-klimaticiч123 Поздрави, екипът vimax.bg

Николаи петров радев:
Отговори

Здр.преди два месица взехме климатик даикин сяка седмица почиствам филтрите на 24 градуса духа хладка въздух на по-големи градуси духа топал28 и 30 ама сметките вот двеста лева

Vimax.bg:
18.12.2018, 14:07:12

Здравейте, aко имате съмнение, че с климатикът Ви има проблем се обърнете към сервизния ни център. https://vimax.bg/serviz-za-klimatici Поздрави, екипът на vimax.bg

Никола Иванов:
26.12.2018, 11:48:45, София
Отговори

Когато климатика работи в режим на отопление има ли разлика в консумацията на електроенергия при 22 и при 26 градуса.

Vimax.bg:
02.01.2019, 14:25:52

Здравейте, господин Иванов. Няма как да Ви кажем с точност увеличението на консумацията на електроенергия, но такава има. Тя зависи от външната температура, вътрешната температура, моделът на самия климатик и още доста фактори. Поздрави, екипът на vimax.bg

Наско:
Отговори

Вече трета година имам климатик Митцубиши - MSZ-SF35VE3,закупен и монтиран от вашата фирма в Пловдив.През зимата при режим отопление, чувствам студена струя долу в краката.Бих искал да насоча струята в ляво или дясно, за да избегна директното духане, но ъгъла на изместване е едва забележим.Не зная как бих могъл да регулирам с дисанционното.

Vimax.bg:
24.01.2019, 11:54:38

Здравейте, може да видите подробно в ръководството за употреба https://vimax.bg/invertoren-klimatik-mitsubishi-electric-msz-sf35vemuz-sf35ve-12000-btu-klas-a.html?gclid=Cj0KCQiA4aXiBRCRARIsAMBZGz-fW44hAZg9bDN-w_Ui78wgjkDO0VCMLJRf7WLci5RRCAnwJFbxJm4aAj00EALw_wcB или да се свържете с колегите в Пловдив за подробна консултация. Поздрави, екипът на vimax.bg

Изпратете коментар