Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Повече информация тук

Препоръчителни настройки в режим на охлаждане и отопление на климатика

Публикувано от sneji 12.05.2017 4 Коментари Климатици,

Времето е доста колебливо тази пролет, но ето, че метеоролозите най-накрая ни обещаха затопляне. Тук обаче идва и колебанието при избор на настройки на климатика. На каква температура да е? Кога да мине от топло на студено? Какво трябва да се направи преди това?

Ние получаваме тези въпроси ежедневно, за това решихме да споделим няколко от съветите на нашите специалисти за това как да направим прехода между сезоните по-плавен.

Много хора не харесват климатиците, заради това, че през лятото има опасност да настинеш, което е безспорен факт, който за съжаление е породен от грешните настройки в режим на охлаждане. Но преди да преминем към това, ето няколко основни неща, които трябва да знаете за режима на:

 

Отопление:

 • Когато климатикът е в режим на отопление първото и основно правило е да не го изключвате. Инверторната технология работи на принципа на разпределение на мощността, само тогава, когато е нужна. Ако го изключите това, което ще се получи е, че ще е необходима много повече енергия, за да може да компенсира получилата се температурна разлика. За това е по-добре да го оставите включен, така той ще поддържа зададената температура на ниски обороти и ще изразходва по-малко електроенергия. 
 • Правилната настройка за зимния период е межди 23 и 25 градуса, като когато не сте в помещението е приета норма от 5 градуса надолу за поддържане на тепературата. Така когато се приберете температурната разлика няма да е голяма и ще изразходвате най-малко електроенергия. Което прави отоплението с климатик едно от най-евтините.
 • Климатичните технологии напраднаха много през последните години и може да сте спокойни, че климатикът Ви няма да духа на пълна мощност, когато сте го оставили на 18 градуса.
 • Настройката на вентилатора трябва да е автоматична! Като нощем винаги го оставяйте включен на „нощен режим“.
 • Друга препоръчителна настройка е свързана с това да направите така, че въздушната струя да върви надолу, така при движението на въздуха равномерно ще се затопля цялата стая.
 • През зимата има външен конденз, водата се събира и изтича по тръба от външното тяло на климатика.

 

 

 

Какво да направите между отоплителния сезон и сезона за охлаждане:

 • Времето между отоплението и охлаждането е идеалният момент, в който да направите профилактика на климатика. Повече защо профилактиката е важна може да прочетете тук.
 • Другото, което може да направите е да почистите филтрите на климатика, препоръчително е това да се прави 1-2 пъти всеки месец, но много хора забравят. Важно е да ги поддържате чисти, защото от това зависи колко чист ще бъде въздуха, който дишате. 

Охлаждане:

 • Има една доста грешна тенденция, при която хората поддържат много ниска температура в стаята през лятото, за да им е по-студено. Това може да е опасно за здравето и да доведе до настинка или мускулни схващания. Препоръчителните температури за лятото в режим на охлаждане са между 25 и 26 градуса. Не трябва да има резки температурни разлики между външната и вътрешната температува, това може да е особено опасно за хората със сърдечни заболявания. 
 • Не си мислете, че 24 градуса в режим на отопление са равни на 24 градуса в режим на охлаждане. Това е много често срещана заблуда, която кара хората масово да настройват климатиците си през лятото на екстремни температури като 19-20 градуса.
 • При режимитe за охлаждане отново е добре да използвате "нощен режим" на работа през ноща.
 • Когато климатикът е в режим на охлаждане струята на въздуха трябва да е настроена в посока към тавана. Така цикълът на студения въздух ще следва естесвеното движение на въздуха- от топъл на тавана към студен на пода.
 • Вентилаторът трябва да е настроен на автоматичен режим.
 • Използвайте режима „не съм си вкъщи“, когато излизате от дома, за да пестите електричество.
 • През лятото има вътрешен конденз, водата се събира във вътрешното тяло и се извежда навън. 

 

Съвети:

Понякога може да се появи неприятна миризна, когато климатикът е в режим на охлаждане и често се изключва. Лошата миризма се получава в повечето климатици през лятото, когато работят в режим на "студено". Тази миризма е следствие от остатъчната влага във вътрешното тяло, когато климатикът се изключва след режим на охлаждане. Тази влага благоприятства за образуването на мухъл и плесени във вътрешното тяло и следствието е лоша миризма идваща от климатика при последващо включване. Има модели климатици, които могат да отстранят причината за образуването на мухъл и плесени, чрез функцията за самопочистване. А за тези, които не притежават тази функция е най-добре редовно да почистват филтрите и поне два пъти в годината през пролетта и през есента да им бъде правена профилактика, като най-добре тя да бъде извършвана от специалисти. 

 

Ако все още си нямате климатик за летните горещини, вижте нашите промоционални предложения тук!

4 Коментари

Стовн:
23.06.2017, 23:12:59
Отговори

Благодаря за съветите!

Stoqn:
23.06.2017, 23:16:24, Blagodarq za sy
Отговори

Blagodarq za savetite!

BGR:
23.08.2017, 15:23:10, BGR
Отговори

Здравейте! Искам да Ви поздравя за статията. Съдържа много полезна информация, която може да помогне на много хора! :)

Искрен:
15.04.2018, 09:27:06
Отговори

Благодаря за споделените съвети. Това ще е много полезно за мен. Радвам се, че съм ваш клиент.

Vimax.bg:
23.04.2018, 15:50:57

И ние Ви, благодарим. Радваме се, че статията е била полезна за вас. Поздрави, екипът на vimax.bg

Изпратете коментар