Извличането на максимална полза от климатика у дома може да е лесно стига той да се поддържа правилно. Много хора пренебрегват редовното почистване на филтъра на климатика, но както нееднократно сме говорили, по този начин рискувате да увеличите сметките си за ток, както и да повредите климатика. Най-лошото обаче е това, че по този начин се влошава състоянието на въздуха в стаята, които дишаме и всеки сам е отговорен за личното си здраве.

 

Въздухът у дома е изпълнен с прах, косми, остатъци от готвене,  дори според много специалисти въздуха вътре в стаята е в пъти по-замърсен от този навън, заради това, че е застоял и не се проветрява редовно. Поради тази причина редовното почистване на филтъра на климатика е много важно, за да може той да задържа в себе си тези вредни за здравето частици. Повече за това как климатиците подобряват въздуха и помагат при алергии може да прочетете тук.

 

 

Почистването на филтъра е много важно, поради тази причина е важно редовно да се почиства, за да бъде въздуха чист и да се избегнат ненужните ремонти и увеличените сметки за ток.

 

Съставихме списък с 5 неща, които се случват с климатика Ви, когато не почиствате филтъра му редовно:

 

 

1. Вдига се консумацията на електричество

 

2. Въздухът спира да се филтрира

 

3. Затопля и охлажда по-бавно

  • Когато филтърът е замърсен климатикът не само е по-енергийно неефективен, но и времето, за да затопли и охлади стаята е по-дълго. Така че ако мислите, че има проблем с климатика Ви, не топли или не охлажда. Първото нещо, което трябва да проверите е състоянието на филтъра. Почистването му отнема само няколко минути.

 

4. Въздухът в стаята е застоял

 

5. Качеството на въздуха в стаята става по-лошо

  • според ЕРА качеството на въздуха в затворени помещения е средно между два и пет пъти по-лошо от въздуха навън. Като на някои места качеството на въздуха може да бъде до 100 пъти по-лошо. В затворено помещение без вентилация всички химикали, които използвате при чистене, или ремонт остават във въздуха, дори да мислите, че не са там. Новото строителство след 70-те години е такова, че спира естественото движене на въздуха и в сградата по никакъв начин не се осъществява въздушен поток. Всички вредни вещества, които се използват се натрупват. Само едно редовно почистване на филтъра на климатика може да направи драстична промяна в качеството на въздуха в цялото помещение и във вашето здраве.

 

Никога не пренебрегвайте редовното почистване на филтъра на климатика. Както и не забравяйте редовно да правите профилактика на цялата система. Началото на отоплителния сезон е идеален за това, така че заявете своята профилактика още сега--> тук.