Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Повече информация тук

Съвети- годишна профилактика. Защо е необходимост?

Публикувано от admin 30.01.2015 1 Коментари Климатици,

Както при всяка сложна механична система, така и при климатиците е необходимо те да бъдат профилактирани, проверявани и поддържани през определен период, за да се гарантира тяхната правилна и безпроблемна работа за максимално по-дълго време. Това е необходимо не само, за да се провери техническата изправност на климатичната система, но и за да се осигури максимален комфорт и качество на въздуха в помещението, в което се намира климатикът.

 

Неслучайно всички водещи фирми производители на климатична техника изискват поне веднъж годишно климатичните системи произведени от тях да бъдат обслужени и профилактирани от оторизиран специалист. Това се прави с цел при възникване на евентуален проблем със съответния климатик той да не бъде в следствие на неправилна експлоатация или поради причина, която е можело да бъде установена и отстранена преди да е довела до по-сериозни последствия. Като например повреда в компресора на климатика, поради загуба или ниско налягане на хладилния агент (фреона). Появата на вибрации във вътрешното тяло може да се дължи на замърсяване и натрупване на прах по турбината на вътрешното тяло. Това би довело до „разбиване” на лагерите на самата турбината или до намалено топлоотдаване на вътрешния топлообменник поради плътното му покриване с прах и микроорганизми, което затруднява нормалната работа на климатика. Те образуват много плътен слой върху турбината, който е много опасен, ако не се почисти внимателно. Потребителят трудно би могъл да изчисти сам топлообменника на климатика си, поради което е силно препоръчително да се извикат специалисти. Всички евентуални повреди могат да бъдат установени и отстранени при извършване на ежегодна профилактика на климатичната система.

 

По същество профилактиката на климатика се състои в основно почистване на вътрешното тяло, оглед на външното тяло за течове и пропуски в херметичността на системата и замерване на изходната температура на климатика. При отклонение от нормалните показателите се замерва и налягането на фреона. Това умишлено се прави основно при отклонение в изходната температура, тъй като при закачването и откачването на манометрите, с които се мери налягането винаги изтича в атмосферата известно количество фреон, макар и минимално. Ако обаче се установи, че има изтичане на фреон, вследствие на работния процес на климатика, от съществено значение е веднага да се зареди необходимото количество, защото неговата липса може да доведе до сериозни проблеми за климатичната система. Всички гаранционни климатици, закупени от Вимакс Клима ООД, се допълват с фреон по време на гаранционния си период напълно безплатно.

1 Коментари

BGR:
31.08.2017, 10:25:23, BGR
Отговори

Здравейте, искам да Ви поздравя за изчерпателната статия! Сигурна съм, че ще бъде полезна на мноого хора! :)

Изпратете коментар