Когато чуем „зима по скандинавски“ едновременно си представяме девствена дива природа, затрупана с много сняг и малки сладки, сгушени къщички, които излъчват топлина и уют. На фона на суровия климат и студените зими, скандинавските страни са едни от най-щастливите не само в Европа, но и в целия свят. На какво се дължи това, каква е тайната им, лошото време да не влияе на настроението у дома, а даже напротив?

 

Чували ли сте за Hygge, на български звучи нещо, като „хюга“, като няма точен превод, но описва цял един начин на живот характерен за скандинавските страни – усещане за уют и комфорт. Oxford Dictionaries определят hygge като една от думите на 2016 година. Хюга носталгично ни връща към доброто минало и традициите на времето прекарано със семейството, хубавата книга и чашата топъл чай.

 

 

7-те основни принципа на Hygge:

 

Светлината

  • Мека светлина, свещи, романтична атмосфера. В скандинавските страни ценят светлината. "Когато израснеш в Скандинавия, светлината е важна, защото имаш толкова малко от нея. Едно от най-красивите неща е когато имаш прозорци и от двете страни на сградата и в стаята влиза много светлина."

 

Близостта на другите

  • Идеалното хюга преживяване включва около 3-4 души. Без големи и шумни компании, без теми за пари, политика и проблеми. Приятни вечери, със светлина на свещи и аромат на канела. ​

Храна за душата

  • Хюга традицията директно се свързва с консумацията на сладки неща. Канелени сладки, горещ шоколад. Годишното потребление на захар в Дания е 8.2 кг. на година.

 

Домът

  • Най-важното хюга място е домът, въпреки че много от скандинавските заведения са с подобно излъчване, норвежците, шведите и датчаните високо ценят уюта на собствения си дом. В него задължително има кътче за хюга, любимото място в дома, декорирано с пухкаво одеяло, възглавници и топлината на дома. Макар на вън температурите да са много ниски през зимата, в скандинавския дом винаги е топло.

 

Дрехите

  • След като говорим за уют, няма как дрехите да са строги и официални. Дебели пуловери, меки материи, пухкави жилетки. Вълнени чорапи и възможно най-дебелите шалове.

 

Сетивата

  • Хюга е цялостно преживяване. Преминава през атмосферата на дома, светлината, топлината, аромата. Няма по-голям лукс от това да се прибереш след дълъг студени и снежен ден в топлия дом.

 

Хюга не е място, хюга е навсякъде

  • Според скандинавците макар и дома да е идеалното хюга място, хюга не е нещо фиксирано и може да бъде навсякъде. Всеки носи усещането, за мир, хармония и спокойствие на хюга вътре в себе си. Датчаните например имат хюга офис дрес код, а също и са на първи места по носене на свещи и храна от дома в офиса.

 

Няма как да се отдадеш пълноценно на хюга, ако ти е студено. Топлината и уюта са на първо място, когато става въпрос за качествено хюга изживяване.

Макар че скандинавските страни да се отопляват предимно с централна отоплителна система, която не се захранва от нефт или газ, а от рециклирането на отпадъци именно от Норвегия произлиза традицията в производството на конвектори Nobo и  Adax.  Качествената, скандинавска изработка и отличната цена ги нареждат между най-предпочитаните марки на пазара. Много хора предпочитат конвектора като уред за отопление  през зимата, заради това че са незабележими, напълно тихи и имат ниска консумация на електроенергия. Тук може да прочетете подробна информация за конвекторите и всичко, което трябва да знаете за тях преди да поръчате. Както и актуална класация на най-предпочитаните модели от нашите клиенти. Пресъздайте невероятното хюга изживяване

 

Голямо разнообразие от конвектори може да намерите само на vimax.bg Само до края на Януари - конвектори ADAX с 10% намаление и безплатна доставка.