Знаете ли, че на ден умират по 50 души в следствие на заболявания причинени от мръсния въздух. Тази страшна статистика е резултат от всички вредни вещества, които се съдържат във въздуха, който дишаме.

 

За 24 часа през дробовете ни преминават около 10 000 литра въздух, като основен замърсител на въздуха са автомобилите и отоплението на твърдо гориво. България ежегодно попада на първи места в класацията за страни в ЕС с най-мръсен въздух. Високата концентрация на фини прахови частици е причина номер едно за високите нива на белодробни заболявания в страната. Според доктор Александър Симидчиев от белодробното отделение на болница „Лозенец” в София: "Това е епидемия, за която малко се говори у нас".

 

Още по-тревожно обаче е откритието, че въздухът в затворените помещения може да бъде с 50% по-токсичен от този навън! Може да Ви се стори странно, но има причина това да е така. Въпреки че се препоръчва редовно да се проветрява, не всеки го прави. В дома основна причина за лошия въздух е липсата на циркулация, казано по друг начин въздухът не се сменя. А в същото време в него непрекъснато се натрупват остатъци от полени, прах, фини прахови частици, изпарения от битовата химия и козметичните продукти, газове от рода на родон, въглероден моноксид, както и формалдехид и азбест. Както и животински косми, спори и акари. Всички на свой ред могат да предизвикат алергия.

 

 

Основно те са 4 вида:

 • Акари- това са малки паякообразни, който се хранят с мъртва кожа, най-често живеят в матраците и меката мебел. Техните изпражнения са основния алерген, защото са много леки и попадат във въздуха, който хората дишат.
 • Спори от домашни животни- микроскопични вещества остават във въздуха след домашните ни любимци, който могат да ни разболеят. Лошото е, че лесно се разнасят и на места, на които няма домашни животни.
 • Мухъл- мухълът е гъба, която се размножава, като изпуска спори във въздуха, той може да е много опасен за здравето на човека.
 • Цветен прашец- най-разпространените алергии са именно към цветен прашец, води се сезонен ринит, като причината е това, че цветният прашец е много лек и се разпространява по въздуха.

 

Как може да пречистим въздуха у дома?
 

Прекарвайте повече време на открито.

 • Това обаче не означава в града. За съжаление градовете стават все по-замърсени. За да се порадваме на чистия въздух трябва да се качим на високи. За тази цел прекарвайте възможно най-много време в планината. Там въздухът е осезаемо по-чист.

 

За въздуха в затворените помещения може да се погрижите като:

 • Намалите употребата на химични препарати. Заложете на парочистачка, която работи само с вода.
 • Проветрявайте редовно помещенията поне по 10 мин. на ден, дори през зимата.
 • Не простирайте прането вътре в дома Ви.
 • Редовно сменяйте спалното бельо и кърпите. Перете ги на висока температура.
 • Не оставайте влагата в дома, използвайте влагоуловител.
 • Редовно почиствайте филтъра на климатика. Поне 1 път в месеца и на 2 седмици, ако в стаята се пиши.
 • Веднага щом видите плесен или мухъл го отстранявайте.

 

За перфектно чист въздух изберете в дома Ви трябва да има залени стайни растения. Според проучване на НАСА, домашните растения имат способността да пречистват въздуха в дома и имат действието на филтър. Друго нещо, което действа благоприятно върху въздуха в дома е солната лампа. Те действат като естествен йонизатор, направени са от хималайска сол и се твърди че имат ефект срещу електро-магнитната радиация.

 

Най-ефективно обаче действа въздухоочистителя. Идеалният случай е ако имат климатик с много добра филтрираща система (може да видите такива модели, подходящи за хора със алергии тук). Ако обаче се отоплявате с централно отопление или на твърдо гориво то въздухоочистителят е най-доброто решение за вас. Повечето модели са мобилни и лесно може да ги местите от стая в стая, а резултатите са впечатляващи. Хората са доволни и са на мнение, че има промяна в това как усещат въздуха в стаята. „Става като планински“. Това е така, защото например моделът на Daikin MCK75J URURU има 6 степенна филтрираща система, като освен това освежава въздуха. Освен нещата, които не виждате във въздуха плюсът на това да използвате пречистващ уред е това, че той намалява нуждата от бърсане на прах и поглъща и животинските косми. При конкретния модел има:

 1. Предварителен филтър, който премахва големите прахови частици, както и космите от домашни животни.
 2. Биофилтър, който обезврежда вирусите във въздуха.
 3. Плазмен йонизатор, който зарежда положително прахът и полените и ги изпраща към електрическия филтър.
 4. Сепарираща серпентина, която служи за генериране на електрони, които се движат с висока скорост и ефективно разграждат неприятните миризми и формалдехидите.
 5. Електростатичен филтър, който абсорбира прахът. Той има лицева страна и фотокаталитичен миещ се филтър.
 6. Дезодориращ катализатор, който абсорбира и неутрализира миризмите преди въздухът да се върне в помещението.Пречиствателят за въздух е най-добрата инвестиция, която може да направите в здравето си. Идеален е ако страдате от алергии, имате малки деца, белодробни заболявания, хрема, ринит и астма.

Голямо разнообразие от въздухоочистители може да намерите на vimax.bg