Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Повече информация тук

Нов фреон: какво следва след R32?

Публикувано от sneji 03.08.2018 0 Коментари Новини,

Honeywell обяви нов незапалим хладилен агент, наречен Solstice N41 за стационарни климатични системи, който според него би могъл да замени R410A и би могъл да бъде и конкурент на R32.

 

Промените на HFC доведе до търсенето на алтернативи на охладителни газове заради повишено глобално затопляне (GWP), като R410A. Понастоящем много производители на климатично оборудване са преминали към фреон R32 на GWP. Рейтингът на R32 на A2L (леко запалим) което означава, че не е напълно релевантен заместител, защото не е подходящ за големи системи. В битовата климатизация е напълно безопасен и занапред ще се залага именно на него. Тенденцията ясно се забелязва през новия сезон, през който големите брандове заложиха изцяло на серии с R32.

 

Solstice N41, известен също като R466A, се смята, че има GWP сравним с R32, но с допълнителното предимство, че е незапалим. Въпреки че все още е в процес на сертифициране на ASHRAE, на Solstice е дадено предварително обозначение на A1 (незапалимо, нетоксично). Това е голяма иновация в света на климатичната техника. Това означава, че той също е напълно безопасен за озоновия слой и няма ефект върху глобалното затопляне. Също така запазва високите енергино ефективни стойности и гарантира по-ниско потребление на електричество.

 

"Иновациите идват след години на научноизследователска и развойна дейност от учени на Honeywell, които се стремят да се справят с едно от най-тревожните предизвикателства пред регулирането и безопасността, пред които е изправена индустрията за ОВК", твърди компанията. "Всички други алтернативи, предложени до момента, са запалими и изискват тромави промени в стандартите за безопасност и строителните норми".

 

Honeywell не успя да призове Solstice N41 за "подмяна" на R410A, но твърди, че превключването "ще изисква минимални промени в оборудването и никакво допълнително обучение за техниците на монтаж и ремонт. Предварителните данни показват, че хладилният агент може да позволи на ПОО лесно да се преобразуват от R410A. "

 

"Това, което създадохме и разработихме в Solstice N41, не е нищо друго освен пробив", казва Санджеев Растожи, вицепрезидент и главен мениджър на флуоровите продукти на Honeywell. "Това е невероятно обещаващ продукт, който е готов да реши ключов проблем и да стане следващият световен стандарт за хладилни агенти".

 

Solstice N41 се очаква да бъде на пазара през следващата година. Нямаме търпение да научим повече за него. 

Изпратете коментар