Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Повече информация тук

Съвети при избора на влагоуловител. Кой е най-подходящ за вас?

Публикувано от admin 29.10.2018 6 Коментари Грижа за въздуха,

Зимата е сезонът, през който се появява най-много влага в жилищата. Това се дължи на факта, че се получава много голяма разлика между температурите навън и тези в помещенията. Понякога тази разлика достига 40 градуса! Когато затопленият въздух в помещението достигне до най-студената част в него- прозорец, външна стена, в повечето случаи се получава конденз. От него водят началото си влагата, плесента и мухъла, които се настаняват в помещението и влошават комфорта в него.


За да се избави човек от тази нежелана влага може да използва влагоуловител или обезвлажнител. Двете наименования описват едно и също действие- отнемане на влагата от въздуха и по този начин предотвратяване образуването на мухъл. На пазара има различен тип уреди, които могат да изпълняват процеса. Най-евтините представляват малки кутии с вместимост 1-2 литра, които работят със специални абсорбиращи таблетки. Голям недостатък при тях е, че за да работят имат постоянна нужда от консуматив- таблетки, които с течение на времето могат многократно да надвишат първоначалната цена на по-скъпите уреди. Другият вариант за справяне с влагата в дома е с влагоуловители на ток. Тяхната консумация е доста минимална- повечето от уредите консумират до 500W електричество. В зависимост от вида им вместимостта на резервоара им е от 2 до 15 литра. Температурата на въздуха, който напуска влагоуловителя, е с 3-8°С по-висока от температурата на засмуквания въздух. Уредите могат да абсорбират влага от 10 до 70 литра на ден, в зависимост от вида и мощността им.

 

Една от най-важните характеристики на влагоуловителя е дебитът му на въздух. Той отразява какво количество влажен въздух може да премине през уреда за 1 час. Благодарение на него може да се изчисли кой влагоуловител е най-подходящ за конкретното помещение. Необходимо е клиентът да знае обема на помещението- произведението на височината, ширината и дължината на помещението. Изчисленият обем е необходимо да се умножи по 3 и така се получава необходимият дебит на въздуха за конкретното помещение. Спрямо него трябва да се търси влагоуловител, който може да го постигне. По-слаб влагоуловител не би свършил достатъчно ефективно работата, а много по-мощен може да повреди повърхността на мебелите в помещението.  Ще приведем нагледен пример как се изчислява дебитът на въздуха на влагоуловителя.

 

В една стая с размери: височина 2,6м, дължина 5м и ширина 4м, обемът на помещението е:

V= a х b х h= 4 х 5 х 2,6= 52 m3

 

След като е изчислен обемът, за да се изчисли препоръчителния Поток на обработваемия въздух на влагоуловителя следва да се приложи формулата:

V x 3= 52 х 3= 156 m3/h.

 

В това помещение е необходим влагоуловител, който притежава минимум дебит на въздуха 156 m3/h. Клиентът може да погледне модел Inventor E2-ION20L EVA II с дебит на въздуха 170m3/h, който би бил много подходящ за това конкретно помещение.

 

За да работи правилно един влагоуловител е препоръчително да се спазват няколко основни принципа при експлоатацията му:

 

1. Когато включите влагоуловителя задължително затворете вратите и прозорците в помещението. Ако са отворени това би означавало, че обемът на въздуха, който трябва да минава през влагоуловителя е много по-голям от предварително изчисления на помещението.

 

2. Уредът трябва да се постави в средата на стаята.

 

3. В близост до влагоуловителя не трябва да има източник на топлина- готварска или отоплителна печка, защото топлината, която идва от нея би влошила неговата работа.

 

4. Влагоуловителят трябва да стои винаги изправен без значение дали в момента работи или се транспортира. Във влагоуловителя има фреон, който може да изтече, ако машината се наклони.

 

5. Никога не покривайте уреда, докато е включен!

 

6. Пускайте го да работи само в температурния диапазон, в който е обозначен, че може да функционира. В повечето случаи това е от 5°С до 32°С или 35°С. Единствено при адсорбционните влагоуловители температурата не играе голяма роля в принципа им на работа и те могат да функционират дори при много ниски или отрицателни температури в помещението.

 

7. Ако помещението се отоплява от електрически нагревател, ефективността на влагоуловителя ще се увеличи. Важно е обаче отоплителят да не е в непосредствена близост до влагоуловителя.

 

Голямо разнообразие на влагоуловители може да намерите във vimax.bg

6 Коментари

Дани:
17.06.2017, 10:39:48
Отговори

Здравейте, в банята ми няма отдушник . За отстраняване на парата може ли да върши работа безкомпресорен електро влагоабсорбатор /влагоуловител/,който изсушава въздуха.? Ще Ви бъда благодарна за отговор ? Поздрави

Vimax.bg:
19.09.2017, 15:45:59

Здравете, благодарим Ви за коментара, във вашата ситуация влагоуловителят би свършил идеална работа. Поздрави, екипът на vimax.bg

Любо:
24.11.2017, 20:07:35
Отговори

Здравейте. Живея в къща около 85кв имам 4 помещения и баня, и коридор между тях искам да сложа по мощен влагоуловител ръка че един да ми върши работа в цялата къща,например в коридора който е между стайте това възможно ли е или трябва да е в всяка стая в три от помещенията ползват климатици за през зимата.

Vimax.bg:
11.01.2018, 17:10:54

Здравейте, Любо, благодарим Ви за запитването. Влагоуловителят е мобилен уред и може да го местите в помещенията, в които имате нужда от него. Той трябва да бъде поставен в центъра на помещението. Ако имате климатици използвайте режим dry, за да се извлече влагата от въздуха. Поздрави, екипът на vimax.bg

Ралица:
12.01.2018, 20:49:35
Отговори

Здравейте ! Моля за съвет относно закупуване на влагоуловител. На балкона, който е усвоен към кухнята, се събира вода, която си е буквално като локва. Някой от тези модели би ли бил ефективен в борбата ни с тази не просто влага, а направо " река" ? Предварително Ви благодаря за отговора !

Vimax.bg:
16.01.2018, 16:58:36

Здравейте, Ралица, свържете се с нас във facebook или на имейл sales@vimax.bg за да обсъдим спецификите на жилището Ви и да Ви препоръчаме модел, който ще Ви помогне с проблема, защото ни е необходима по-детайлна информация за самото жилище. Поздрави, екипът на vimax.bg

Димитър:
09.02.2018, 12:31:23
Отговори

Здравейте, Имам два съседни подземни гаража с площ 22 кв.м. всеки един, разделени със стена и помещение за маневриране пред тях с площ 34 кв.м. Височината на помещенията е 2.10 м. Всяко от помещенията се затваря с плътна метална врата. През есента, зимата и пролетта следствие на некачествено строителство, в помещенията по стените пода и тавана се появява много влага, която образува капки по тавана и стените, мухъл и дори струйки вода стичащи се по стените, по колите и по предметите оставени в помещенията. Какъв влагоуловител ще ми препоръчате за отстраняване на влагата и мухъла причинен от нея? Предварително ви благодаря за съвета, който ще ми дадете.

Vimax.bg:
09.02.2018, 15:32:56

Здравейте, може да разгледате тези модели --> https://goo.gl/u3Th9M Ако имате нужда от допълнителна консултация може да се свържете с 0895 522 925 - Диляна Камбурова; 0878 833 005 - Венцислав Манов - sales@vimax.bg Поздрави, екипът на vimax.bg

Димитър:
09.02.2018, 22:45:25
Отговори

Благодаря за отговора. А какво ще ме посъветвате относно влагоуловител Rohnson R9120 ?

Vimax.bg:
12.02.2018, 18:15:12

Здравейте, отново, моделът е подходящ за различен тип помещения, предназначен е за стаи с размери до 100 кв. като според нас би Ви свършил работа. В момента може да го откриете на промоционална цена в нашия сайт. Разликата между него и следващия модел е капацитета на ден, но според нас това не е от значение, когато става въпрос за гаражна площ, а също така и има и йонизираща функция, която е излишна освен ако няма да го използвате и в други стаи. Така че според нас изборът Ви е добър. Поздрави, екипът на vimax.bg

Йордан Йорданов:
17.11.2018, 18:30:50
Отговори

Здравейте. Едната ни стая е 5х6х2.45м. Въпроса ми е за влагоуловителя Invertor 20L EVA2 PRO, дали ще ни върши работа в това помещение?- като м2 от описанието я покрива дават го до 55м2 а стаята е 30, но като м3 дебита му е 165 а сметнато по формулата която сте дали стаята излиза 220м3. Благодаря предварително.

Vimax.bg:
19.11.2018, 16:40:10

Здравейте, да, ще Ви свърши работа. Параметрите са препоръчителни. Поздрави, екипът на vimax.bg

Изпратете коментар