Фреон R32 е последната иновация на японския гигант и утвърден лидер на пазара за климатична техника Daikin. Според инженерите на японския концерн, фреон R32 е най-балансираният фреон създаван и използван досега. С пускането му в експлоатация от Daikin потвърждават намеренията си да работят и да се стремят да създават все по-ефективни и екологично чисти продукти. В индийското подразделение на Daikin (Daikin Air-Conditioning India PVT LTD) започна производството на климатични системи работещи с новия фреон. Първият модел представен в Европа зареждан с новия газ е Ururu Sarara. Моделът е напълно подобрена версия на съществуваща серия, която притежава всичко необходимо, за да се наложи като най-високия клас климатична техника в цяла Европа. Официалното му представяне беше през есента на 2013г., а от началото на 2014 г. вече е достъпен и за българските потребители. През 2015 година Daikin разширява гамата си с климатици, работещи с фреон R32 и пуска на пазара варианти на серия Emura и серия Professional използващи екологичния фреон.


Амбициите на японците са до няколко години новият R32 напълно да измести досега използвания фреон R410A. Всъщност широко разпространеният R410A е смес именно от фреон R32 и фреон R125. Фреон R125 участва във формулата на R410A единствено, заради свойството си да не гори, което прави R410A незапалим газ. Така на практика новият фреон R32 е слабо запалим, но с доста по-висока енергийна ефективност и с 68% по-нисък потенциал за глобално затопляне (GWP) от досега използвания R410A. Новият фреон има и някои недостатъци, но те в никакъв случай не са свързани е неговите работни показатели, а са в следствие на това, че R32 е слабо запалим газ и при работата с него се изисква употребата на някои по-специфични инструменти (манометри със скала за R32, детектор за течове при монтаж на външното тяло в закрито помещение, машина за събиране на фреон сертифицирана за R32). Тези недостатъци, ако изобщо могат да се класифицират като такива, засягат само фирмите извършващи монтажа на системите, които трябва да си осигурят необходимото оборудване. Потребителят единствено печели от тази смяна.

 

Най-общо казано, въпреки минималните неудобства и затруднения които възникват при работата с фреон R32 и благодарение на високите му показатели за енергийна ефективност и екологосъобразност, новият фреон безспорно ще измести досега използвания R410A. Това разбира се само може да ни радва като потребители, защото R32 гарантира много по-висока ефективност и по-добри показатели на климатичните системи, в които е заложен като работен газ.

 

Daikin отваря нова страница в борбата срещу екологичните замърсители!

 

През 2016г. все повече производители включиха в своето портфолио климатици с фреон R32. Panasonic предложи на потребителите цели 3 модела: TZ-SKEW, Z-SKEM, XZ-SKEM. Освен, че работят с новия, по-екологичен фреон, те се отличават с напълно променена визия, с класически плосък преден панел и заоблени форми. 

 

Toshiba също произведоха нова серия климатици: Mirai, която се предлага в 2 опции: с фреон R410A и R32. Клиентът има право на избор дали да закупи добре познатото старо или да насочи поглед към бъдещето с иновативния фреон. Още климатици работещи с фреона на бъдещето може да намерите само на https://vimax.bg/