Едно от основните притеснения на хората, когато става въпрос за отопление през зимата е това да си направят точна сметка колко ще им струва отоплителния сезон.

 

Особено, когато се отоплявате на ток и с климатик, прогнозите са трудни за правене, защото има различни фактори, които определят разхода на електричество. Производителите на климатична техника дават среден разход на машините при експлоатация в нормални условия. Обаче тези нормални условия са при определени настройки и при определена външна температура.

 

Много хора не използват климатика правилно и не знаят какви настройки да му зададат така че да работи възможно най-икономично. Ако и Вие имате проблем с това, Ви препоръчваме да прочетете тази публикация, която ще Ви помогне драстично да намалите сметките си за електроенергия.

 

Когато климатикът е основния източник на отопление в един дом от съществено значение е той да работи при ниски минусови температури: до -15°С и дори -20°С. Изхождайки от този факт за отопление се препоръчват хиперинверторните и инверторните климатици. Те запазват своя капацитет на работа при ниски температури. Макар и останали малко на пазара все още се намират и конвенционалните климатици, които са по-подходящи за охлаждане, отколкото за отопление. Работният им диапазон при зимни условия, даден от производителя е доста малък и моделите не могат да работят качествено при минусови температури, външните тела замръзват, ефективността им спада до 0.

 

През зимата компресорите на конвенционалните климатици работят с една и съща мощност през времето, в което са включени и увеличават многократно консумацията на ток. За това, когато избирате инверторен климатик за отопление се насочете към среден и премиум клас на утвърдени на пазара производители на климатици. Повече за това към кои модели да се насочите и как да изберете климатик може да прочетете тук.

 

Защо да изберете хиперинвертор за зимата?
Най-икономичните модели климатици са хиперинверторите. При тях коефициентите на трансформация на енергия са най-високи- SCOP и SEER. Отдаваната енергия е около 5 пъти по-голяма от консумираната, откъдето произлиза голямата икономия на електоенергия енергия. Средният разход на един хиперинверторен климатик в режим на отопление е под 0,99kW. През зимата средният месечен разход на този тип климатици за помещение с площ около 25кв.м. при стандартни условия е около 35лв. Това е най-ниската цена за отопление на ток, която може да се заплати за подобно помещение. Хиперинверторните климатици са много висок клас машини, които могат да работят при ниски минусови температури и реализират големи икономии на електроенергия. Първоначалната инвестиция при хиперинверторите е по-висока, но тя се изплаща във времето. Какво представлява хиперинвертора по-подробно може да научите тук!

Отлично предложение за хиперинверторен климатик е Gree GWH12UB/K3DNA4F U-Crown, с мощност 12000 BTU и енергиен клас A++ в режим на отопление и охлаждане. Охлаждане SEER: 7.00 и отопление SCOP: 4.60. Отопление и при -30 градуса, много тих, с красив, елегантен дизайн. Има вградено wifi управление, с което може да контролирате климатика си, дори когато сте далече от дома. 

Стават ли инверторните климатици за отопление?
Инверторните климатици са най-масовите модели използвани за отопление. Те работят без проблеми при външна температура на въздуха до -15°С. Тези климатици консумират среден разход на електроенергия около 1kW и отдават 4 пъти по-голямо количество енергия. Повече за това как работи инверторният климатик и как е създаден инверторният мотор може да прочетете тук. 


Важно е да се отбележи, че през зимния отоплителен сезон климатиците не трябва да бъдат изключвани, за да бъдат по-ефективни и по-икономични.

 

Отличен бюджетен климатик за зимата на много добра цена е инверторен климатик Cooper and Hunter CH-S12FTXLA Arctic той има енергиен клас A+++ в режим на отопление. Охлаждане SEER: 6.10 и отопление SCOP: 5.10. Серията е специално разработена за климата в Северна Европа и може да работи в режим на отопление до -25 градуса.  Има компресор работещ при ултра ниски честоти, като така консумира по-малко електричество и спестявате до 40%. С вградения wifi модул за управление лесно може да контролирате климатика си от разстояние.

 

Колко струва отоплението с климатик?

Отговорът на този въпрос с точност може да научите --> тук, като изчисленията са на Института за енергиен мениджмънт. Според тях отоплението на ток е най-евтиният начин за отопление и дават прогнозна цена за отопление с климатик в стотинки. На линка може да разберете с точност, колко струва 1 kW/ч.

Още модели подходящи за отопление може да откриете във vimax.bg 

Не чакайте зимата, направете го още сега!