Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Повече информация тук

Какъв е разходът на електроенергия на климатика през зимата?

Публикувано от sneji 05.10.2017 0 Коментари Климатици,

Едно от основните притеснения на хората, когато става въпрос за отопление през зимата е това да си направят точна сметка колко ще им струва отоплителния сезон.

 

Особено, когато се отоплявате на ток и с климатик, прогнозите са трудни за правене, защото има различни фактори, които определят разхода на електричество. Производителите на климатична техника дават среден разход на машините при експлоатация в нормални условия. Обаче тези нормални условия са при определени настройки и при определена външна температура. Много хора не използват климатика правилно и не знаят какви настройки да му зададат така че да работи възможно най-икономично. Ако и Вие имате проблем с това, Ви препоръчваме да прочетете тази публикация, която ще Ви помогне драстично да намалите сметките си за електроенергия. Когато климатикът е основния източник на отопление в един дом от съществено значение е той да работи при ниски минусови температури: до -15°С и дори -20°С. Изхождайки от този факт за отопление се препоръчват хиперинверторните и инверторните климатици. Те запазват своя капацитет на работа при ниски температури. Макар и останали малко на пазара все още се намират и конвенционалните климатици, които са по-подходящи за охлаждане, отколкото за отопление. Работният им диапазон при зимни условия, даден от производителя е доста малък и моделите не могат да работят качествено при минусови температури, външните тела замръзват, ефективността им спада до 0. През зимата компресорите на конвенционалните климатици работят с една и съща мощност през времето, в което са включени и увеличават многократно консумацията на ток. За това, когато избирате инверторен климатик за отопление се насочете към среден и премиум клас на утвърдени на пазара производители на климатици. Повече за това към кои модели да се насочите и как да изберете климатик може да прочетете тук.

 

Защо да изберете хиперинвертор за зимата?
Най-икономичните модели климатици са хиперинверторите. При тях коефициентите на трансформация на енергия са най-високи- SCOP и SEER. Отдаваната енергия е около 5 пъти по-голяма от консумираната, откъдето произлиза голямата икономия на електоенергия енергия. Средният разход на един хиперинверторен климатик в режим на отопление е под 0,99kW. През зимата средният месечен разход на този тип климатици за помещение с площ около 25кв.м. при стандартни условия е около 35лв. Това е най-ниската цена за отопление на ток, която може да се заплати за подобно помещение. Хиперинверторните климатици са много висок клас машини, които могат да работят при ниски минусови температури и реализират големи икономии на електроенергия. Първоначалната инвестиция при хиперинверторите е по-висока, но тя се изплаща във времето. Какво представлява хиперинвертора по-подробно може да научите тук!

Отлично предложение за хиперинверторен климатик е Gree GWH12UB/K3DNA4F U-Crown, с мощност 12000 BTU и енергиен клас A++ в режим на отопление и охлаждане. Охлаждане SEER: 7.00 и отопление SCOP: 4.60. Отопление и при -30 градуса, много тих, с красив, елегантен дизайн. Има вградено wifi управление, с което може да контролирате климатика си, дори когато сте далече от дома. 

Стават ли инверторните климатици за отопление?
Инверторните климатици са най-масовите модели използвани за отопление. Те работят без проблеми при външна температура на въздуха до -15°С. Тези климатици консумират среден разход на електроенергия около 1kW и отдават 4 пъти по-голямо количество енергия. Повече за това как работи инверторният климатик и как е създаден инверторният мотор може да прочетете тук. 


Важно е да се отбележи, че през зимния отоплителен сезон климатиците не трябва да бъдат изключвани, за да бъдат по-ефективни и по-икономични.

 

Отличен бюджетен климатик за зимата на много добра цена е инверторен климатик Cooper and Hunter CH-S12FTXLA Arctic той има енергиен клас A+++ в режим на отопление. Охлаждане SEER: 6.10 и отопление SCOP: 5.10. Серията е специално разработена за климата в Северна Европа и може да работи в режим на отопление до -25 градуса.  Има компресор работещ при ултра ниски честоти, като така консумира по-малко електричество и спестявате до 40%. С вградения wifi модул за управление лесно може да контролирате климатика си от разстояние.

Още модели подходящи за отопление може да откриете във vimax.bg 

Не чакайте зимата, направете го още сега!

Изпратете коментар