Отоплителният сезон предстои съвсем скоро и е време да се помислим на какъв тип отопление ще се спрем тази година. Един от най-предпочитаните варианти е чрез конвектор. Той е толкова популярен, защото е на добра цена. Също така е лесен за употреба и за монтаж. Може съвсем лесно да го минирате сами без да е необходимо да доплащате за монтаж. Също така съвременните, модерни конвектори са създадени така че да бъдат максимално енергийно ефективни, като пестят големи суми сравнено с печки тип духалка. Друго голямо предимство на конвекторите е това, че не изсушават въздуха, идеални са за хора с дихателни проблеми. Не създават течение.

 

 

Как работи конвекторът?

 • Това са електрически отоплителни тела, които затоплят помещението, в което са монтирани, разчитайки на естественото движение на топлия въздух, наричано още „конвекция“. Тези уреди нямат вентилатор, което ги прави практически безшумни. Снабдени са с нагревателен елемент, монтиран в долната част на уреда. Свободно преминаващият покрай него въздух се загрява и следвайки природните закони се издига нагоре и напуска уреда през специални отвори в корпуса. Равномерното разпределение на топлината във въздуха осигурява комфорт в помещенията без пряко да се усеща въздушната струя.

 

 

 

Видове конвектори:

 

 

Как се монтира?

 • Монтажът на конвектора е много лесен и може да се направи и от лице без техническо образование. Така че лесно може да се справите с това и сами без да плащате за монтаж. За да бъдат максимално ефективни е необходимо конвекторите да се монтират на 10-15см от пода. Това е нужно, защото близо до пода е най-студеният и тежък въздух в помещението, който и най-трудно се затопля. Ако конвекторът се монтира на по-високо място ефективността му рязко ще спадне, а консумацията на електричество ще се увеличи. Цялата идея за икономичност на уреда  се губи.

 

 

Кой конвектор е подходящ за моята стая?

 • Необходимата за едно помещение отоплителна мощност се изчислява, имайки предвид множество параметри на средата – обем и изложение на помещението, вид на строителната конструкция, вид на топлоизолацията, площ на прозорците, допълнителни топлоизточници и др. Все пак приблизителни изчисления могат да бъдат направени, отчитайки само обема на помещението. В този случай е добре да бъдат предвидени по около 45 W мощност за един кубичен метър. Така например, ако стаята е с обем от 35 куб. м., то необходимата отоплителна мощност е около 1500 W.

 

„Кубатура на помещението“ x „мощност за отопление на 1кубичен метър“ = „необходима мощност за отопление“

 

 

Как се регулира температурата?

 • Всеки конвектор притежава термостат, чрез който се регулира температурата в зависимост от желанията на човека.  Най-често конвекторите могат да бъдат оборудвани с три различни типа термостати:
 • Стандартният механичен термостат е лесен за опериране, позволява поддържане на постоянна температура в помещението и спомага за оптимизиране на енергийните разходи.
 • Електронният термостат поддържа в помещението зададената температура с точност 0.1°C, което го прави до 25% по-ефективен в управлението на енергопотреблението от стандартните термостати.
 • Дигитален термостат- прецизно управлява конвектора, като превключва автоматично между „основен“ и „икономичен“ режим и осигурява не само постоянна температура в помещението, но и намалява енергийните разходи с до 25% в сравнение със стандартните термостати. Има възможност за седмично програмиране.

 

 

Изборът на термостат е решение, което трябва да бъде взето при закупуването на електрическия конвектор. Обикновено цените на конвекторите с електронен термостат са малко по-високи от тези на конвектори с механичен термостат. Разликата в цените обаче се изплаща за по-малко от година в резултат на ефективното управление на електроуреда.

 

Конвектори се предлагат в различни модели и форми. Човек може да избере в съответствие със своите изисквания. Например, има модели, които са идеални за малки помещения. Монтират се перфектно на стената и повечето свободно пространство в помещението е на разположение. Тези видове конвектори са удобни за кабинети, дневни, бани и спални. Но има модели, които са по-подходящи за къщи, офиси и гаражи. При тях нагревателното тяло е по-масивно, но се вписва идеално на стената и също заема малко пространство.

 

Важно е да се отбележи, че за да е максимално ефективно отоплението с конвектори и съответно да се плащат разумни сметки за ток е необходимо да не се изключват, когато няма хора в помещението. Когато то е празно трябва да се зададе просто по-ниска от комфортната за човека температура, която ще се поддържа с минимално електро потребление. Ако в помещението се поддържа температура от 22°C, когато в него има хора, при излизането им за по-дълъг период от време- 5-6 часа е препоръчително да се намали зададената температура до 16-17°C, но не и да се изключи уредът. По-късно, когато отново има хора и се увеличи температурата до 22°C, разликата от 5-6°C ще се компенсира много бързо от конвектора, в сравнение ако трябва да се компенсира разлика от 10-12°C- каквато е обикновено температурата в неотопляемо помещение.

 

 

Плюсове на конвектора:

 • Добра цена
 • Лесен за монтаж
 • Не заема много място
 • Изключително тих
 • Не изсушава въздуха
 • Лесен за употреба

 

 

Минуси на конвектора:

 • Малко по-високи сметки за ток
 • Не е оптимален вариант за големи помещения
 • Трябва да се почиства периодично

 

 

Модели и видове:

Във vimax.bg може да намерите конвектори на цели 10 марки, които предлагат голямо разнообразие от модели предназначени за различни помещения, за да отговорим на търсенето на всеки един клиент.  Те позволяват настройка от 500 до 2250 W, като може да бъдат избрани най-подходящите ватове за отопление на дома и постигането на желаната температура става само няколко минути след започване на работата им. Може да намерите както стандартни конвектори, както и такива с цветен дизайн или изработени от стъкло. Има още подходящи отоплителни уреди за баня и мокри помещения.

 

Защо да си вземем нов конвектор?

 • Първият довод за това защо да вземем нов конвектор е безопасността. Много от новите модели се преминали през строги тестове за безопасност, за да се осигури тяхната надеждна работа. Тези характеристики могат да се имат предвид при закупуване на нови устройства. Някои от по-старите модели, които се предлагат в магазини втора употреба, нямат такива функции за безопасност, така че може да има проблеми с безопасността при тяхното използване. Тялото им може да се загрява и да причини изгаряне, при новите модели този недостатък е отстранен. Друга причина да предпочетете нов конвектор е това, че както при всяка друга техника технологиите непрекъснато се развивате ето защо новите модели стават все по-функционални и енергийно ефективни. Така спестявате пари.

 

Страхотни модерни конвектори на добри цени може да намерите само при нас!