На пазара съществуват толкова много различни модели климатици, че понякога е трудно да се ориентираме кой всъщност е най-подходящият за нас. Това е и причината, поради която, ако не разчитаме на професионална консултация може да изберем нещо, което да ни върши работа, но да не е най-доброто за конкретното помещение. За това изведохме плюсовете и минусите, както и основните характеристики на всички модели климатични системи, за да улесним избора Ви.

 

Конвенционален – обикновеният климатик работи в режим включване и изключване. Да речем например, че сте задали температура от 22 градуса. Климатикът работи на пълна мощност до достигането на тази температура и след това се изключва. Това го прави неикономичен и може да натовари сметките Ви за ток, вместо да ги намали. Конвенционалните сплит-системи не са подходящи за отопление.

 

Инверторен- инверторният климатик става все по-популярен и все повече хора го предпочитат въпреки по-високата му цена. Това е така, защото съществува голяма разлика между начина на работа на конвенционалния и инверторния климатик. При инверторните сплит системи мощността се регулира автоматично. Ако отново използваме горния пример при зададена температура от 22 градуса, климатикът ще работи на мощността необходима за достигането ѝ, като след това ще я поддържа на по-ниска мощност. Така имате по-ниски нива на шум и много по-голяма икономия на ток. По този начин консумацията на електроенергия може да намалее до 72% сравнено с обикновения климатик. 

 

 

Хиперинверторен- това е инверторна система от най-висок енергиен клас. Инверторен климатик клас А има коефициент на преобразуване COP по-висок от 3,6. Колкото по-висок е COP, толкова по-икономичен е и самият климатик. Съществуват високо икономични климатици- хиперинверторни с коефициенти над 4, като дори има модели достигащи до 5,3. Те могат да се причислят към професионалния клас климатици заради тези си характеристики. 

 

Подов- подовите климатици са подходящи за монтаж близо до пода, под прозорец или до легло. Затоплят въздуха пред прозореца и не позволяват образуването на конденз по стъклата. Повечето подови климатици са изключително безшумни и функционални. Пестят място и същевременно осигуряват отлична климатизация на помещението. Осигуряват много равномерно затопляне и изстудяване на стаята. При отопление издухва струята топъл въздух ниско по пода, като по пътя на естествената конвекция топлият въздух затопля равномерно отдолу нагоре цялото помещение, а при охлаждане действа по обратния начин.

 

 

Таванен- чрез таванните климатици се постига добра функционалност и добро интериорно решение и са подходящи, когато няма възможност за монтиране на стената. Те се характеризират с добро разпределение на въздуха така, че да не духа директно срещу хората, които обитават съответното помещение и са предназначени както за охлаждане, така и за отопление създавайки една уютна обстановка. 

 

 

 

Касетъчни- касетъчните климатици са подходящи за монтаж в тавани. Те са изключително удобни и функционални за експлоатация. Повечето касетъчни климатици се монтират на окачени тавани, но има и такива, които могат да бъдат прикрепени директно към обикновени тавани. Много добро решение за офис или зала. Предоставят много добро разпределение на въздуха, както при отопление и охлаждане.

 

 

 

Канални- те са предназначени за скрит монтаж. Имат малки размери, но са много ефективни. Остават скрити в тавана и не развалят интериора в помещението. В зависимост от модела им има конвенционални и инверторни канални климатици. Те са разработени с високи мощности и са особено подходящи за помещения с по-голяма площ.

 

 

 Колонни- колонните климатици са подходящи за климатизация на по-големи помещения с площ до и над 100 кв.м, като спортни зали, ресторанти и офиси. В битови 

условия могат да се използват за две свързани стаи с по-голяма разгърната площ. Имат добри характеристики и висока мощност. Не заемат голяма площ и могат да се поставят във всяка част на помещението, защото осигуряват равномерно разпределение на въздуха във всички посоки. Подходящи са както за отопление, така и за охлаждане.

 

 

Мобилни- мобилната климатична система има и плюсове и минуси. Основните ѝ недостатъци са свързани с това, че е по-шумна и недостатъчно ефективна. Но пък плюсът е огромен. Може да използвате климатикът навсякъде, където пожелаете. Мобилният климатик представлява само вътрешен агрегат без външно тяло, като въздухообменът се извършва с въздухоотвод, който трябва да е изведен извън помещението. Този тип модели са подходящи предимно за охлаждане, докато за отопление действа по-скоро като обикновена печка, с нагревател. 

 

 

Мултисплит системи- мултисплит системите са добро решение, когато трябва да се поставят много вътрешни тела, а мястото за външното тяло е малко или не искате да променяте фасадата на сградата. Най-големият недостатък е това, че ако има проблем с външното тяло няма да работят всички вътрешни тела в системата. Плюсът е това, че осигурява ниски нива на шум и висока енергийна ефективност.

 

А Вие избрахте ли си климатик? Разгледайте нашите предложения тук.