С всеки изминал ден все повече се доближаваме до зимата. И макар и последните дни да са слънчеви и отопление да не ни е нужно, ще дойде и нежелания от всички момент, в който ще вдигнем дистанционното управление на климатика и ще го включим на режим отопление.

Но преди да направим това е добре да се погрижим за нашия климатик. Както всеки уред с дълъг експлоатационен живот е добре да полагаме по-специални грижи за него. За щастие климатикът е от онези специални уреди, които ни служат дълго, без реално да изискват нещо от нас освен една добра подготовка за новия сезон. Която ако трябва да сме напълно откровени е много лесна и не изисква много време. Не прави ли това климатикът идеалния отоплителен уред? А освен това е и много икономичен, може да се обедите в това и сами, като прочетете тази статия по темата --> тук.

 

 

Ето няколко съвета за това как да подготвим климатика за зимата:

  • Започнете с почистване на филтъра на вътрешното тяло – това е процедура, която е желателно да се прави всеки месец, но много малко хора го правят наистина. Няма по-добър момент обаче да го изчистите, ако и Вие сте от тези, които отлагат непрекъснато този процес. Всъщност е много лесно, изобщо не отнема много време, а от чистите филтри зависи и качеството на въздуха, които дишате.

 

Как да почистим сами вътрешното тяло на климатика:

  1. Отворете предния панел на климатика
  2. Извадете филтрите и ги измийте с хладка вода. Ако са много замърсени може да използвате и обезмаслител, като след това ги изплакнете с вода. След това ги оставете да изсъхнат.
  3. Избършете с леко навлажнена кърпа външното тяло на климатика
  4. Може да използвате спрей за почистване на климатик
  5. Поставете чистите филтри обратно и затворете предния панел

 

  • След като сте се погрижили за вътрешното тяло е време да излезете навън, защото работата върху външното тяло на климатика е повече. В зависимост от това къде живеете и как е поставено то ще се определи точно колко работа имате, за да го подготвите за зимата.

 

Сезонна профилактика – запазете своя час още сега --> тук

  • Най-лесният начин, който Ви ангажира единствено с това да отворите на нашия екип е профилактиката. Най-подходящото време за нея е именно преди началото на отоплителния или охладителния сезон. Това, което ще получите, ако изберете извършването на профилактика от професионалисти е това, че не само ще имате един чист климатик, но климатикът Ви щателно ще бъде „прегледан“, това означава, че ще бъдат проверени нивата на фреона и ще сте сигурни, че климатикът Ви работи на пълния си потенциал. Повече за това защо профилактиката на климатика е толкова важна може да видите --> тук.

 

Както сигурно знаете през зимата климатикът не трябва да се оставя със закачена тръба от външното тяло, защото е много важно водата да се оттича и да не замръзва в дъното на климатика, защото това може да доведе до сериозни проблеми. За това е много важно да поставите кондензна ваничка. Така ще решите проблема с водата, която изтича от климатика през зимата, а също така няма опасност да се получи заледяване и ледени висулки. Това е удобство за вас, но и за вашите съседи, особено, ако климатикът се намира на фасадата на сградата.

 

 

Друг важен съвет за зимата е това да изберете правилни настройки на климатика. Много хора правят грешката да го включват и изключват непрекъснато. Ако имате инверторен или хиперинверторен климатик това не е препоръчително. Единственото, което трябва да правите след като го включите в началото на сезона е само да променяте настройките му на работа в зависимост от желанията Ви, но не и да го изключвате. Ако има няколко топли дни през зимата и не виждате смисъл климатикът да отоплява, просто намалете вентилатора и температурата в стаята. Така той няма да се включва, докато не постигне зададената температура. Повече за препоръчителните настройки през зимния сезон може да видите --> тук.

 

След като направите тези кратки стъпки, единственото, което Ви остава е цяла зима да се наслаждавате на топлината и домашния уют, без да се налага да носите дърва или въглища, а домът Ви остава чист, но топъл и приятен, а Вие просто си почивате.

 

Това е плюсът на това да имаш климатик. Ако все още си нямате може да поправите тази грешка още сега. Купи си климатик и ти тук.